Selma 01/06 - 13/06/2024

 Viimane nädal oli minu jaoks kui üks pikk lõputu päev. Iga hommik tööle jõudes kas tuleb mere- või sinikarpe puhastada. Kui neid ei puhasta siis tuleb krevette puhastada. Sõltuvalt kus krevetti edasi kasutatakse tuleb kas jätta saba ots alles või siis kõik maha koorida. Nii karpe kui krevette tuli ikka suurtes kogustes puhastada. Karpi puhastades tuli ära tõmmata nööritaoline “habe” karbi seest/küljest, millega karp vees kivimite külge kinnitub ning muu praht, mis karbi küljes on. Pärast pesime karbid üle soola vees üksteise külge hõõrudes. Võtta tuli peo täie karpe ja neid käes hoides (nagu käsi pestes liigudust tehes) vee sees puhtaks nühkida. Merekarpe kui ka sinimerekarpe puhastades tuli katkised karbid välja korjata. Merekarpidega tuli neid soola vees samamoodi üksteise vastu nühkides puhtaks pesta. 

Krevettidel tuli puhastades lihtsalt kest ümbert ära võtta. Kui krevetid läksid pastakastme valmistamiseks või lihtsat pastale oli puhastamisega kõik. Krevetid, mis läksid eelroale, tuli varda otsa lükata kuid enne seda oli vaja varsa otsaga tõmmata sellest sooled välja kuna need sisaldasid väljaheidet. Varda panime krevettid selleks, et nende kuju muuta kuna krevetid on loomulikult kumeras/kerra tõmmatud asendis. Varrastega tahtsime saavutada sirged krevetid.

 Kui need ülesanded tehtud said. Oli vaja kas kirsstomateid pesta ja poolitada või hakkida peterselli valmis. Mõni päev sain lõigata kas tuunikala kuubikuteks või hakkida/poolitada beebikaheksajalja kombitsaid/kalmaari fileed. 

Sain ka palju valmis küpsrtatud karpe puhastada. Karpide liha läks kas niisama pastale või pasta kastme jaoks. Vahel tegin ka täidetuid karpe. Need samad kestad, kus liha sees oli, täitsime: tomati, riivsaia, ürtide, oliiviõli ja karbiliha seguga. Valmistasin ka kalmaari vardaid ning jällegi õhukesi kana šnitsleid.

 Minu jaoks uus (peale niipalju karpe ja krevette puhastades ei ole need enam minu jaoks uued) oli suuri kaheksajalgu puhastada ning mantiskrevetti. Need olid mõlemad omamoodi elamused. Kaheksajalal tuli silmad peast lõigata ja tema nokk eemaldada kääridega. Kaheksajalad läksid koos natukese oliiviõli, maitseainete, porgandi, sibula ja varsselleriga vaakumkotti. Vakumeeritult panime nad tsirkulaatorise 70°C juurde 7,5 tunniks. Mantiskrevettid tuli puhastada kääride abil. Esmalt tuli lõigata pea maha koos esijäsemete ning tundlatega. Siis oli vaja lõigata jalad kõhu alt ära ning tema soomused kõhu pealt. Lõpuks tuli samba mitte täielikult maha lõigata. Väike jupp, mis sabast alles jäi tuli pooleks lõigata ning selroogu edasi minna natukene. Neid kasutati pastatel ja mingil mereandide roas. Kui karpe, krevette ja kalmaari/beebikaheksajalga tuli meil sisse igapäev siis neid tuli kord nädalas või isegi harvem. 

Peale mereandidega töötamist sain ka vahel niisama tükkeldada või poolitada erinevaid köögi-ja juurvilju. Mõni päev köögis töötades oli nii palav, et me kõik higistasime ning kirusime seda palavast suve ilma. 

Oma vabadel päevadel ja mõnel õhtul käisin ma niisama linna peal jalutamas või mõnes restoranis söömas. Tegin ka viimaseks tööpäevaks kõigile tööl väikseid koogikesi. Tegin kreemja valge šokolaadi koogi vaarikatega. Kaasa sain endale sealt kohaliku oliiviõli ja palju motiveerivaid sõnu. 













Kommentaarid

Populaarsed postitused